سرپرست مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران توصیههای فنی برای پیشگیری و کاهش خسارت آفات و بیماریها در باغات سیاهریشه را اعلام کرد.
به گزارش خبر گیاهپزشکی ایران از پایگاه اطلاعرسانی جهاد کشاورزی مازندران، فرید بیکی با اشاره به اهمیت پیشگیری و کاهش خسارت آفات و بیماریها در باغات سیاهریشه، توصیههای فنی برای مدیریت آفات و بیماریهای درختان میوه هستهدار و دانهدار باغات سیاهریشه را ارائه کرد.
وی با اشاره به اینکه زنبور گوجه و آلو از آفات مهم درختان گوجهسبز (آلوچه) در اوایل فصل رشد (بهار) در مازندران است که لارو آن با تغذیه از گوشت میوههای تازهتشکیلشده سبب زرد شدن، ریزش میوه و کاهش محصول میشود، افزود: مبارزه شیمیایی در مناطقی که سابقه آلودگی دارد پس از تشکیل میوه و مشاهده اولین علایم خسارت آفت، ضمن ارائه نمونه و هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیکهای گیاهپزشکی با اخذ نسخه گیاهپزشکی با سموم توصیهشده، ضروری است.
مدیریت آفت شته
سرپرست مدیریت حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران درباره آفت شته، اظهار کرد: این آفت، حشرات مکنده کوچکی به رنگهای سبز، سیاه و قهوهای هستند که از اواسط فروردین به بعد پشت برگها و روی شاخههای جوان و نورسته با تراکم بالا ظاهر شده و با تغذیه از شیره گیاهی موجب پیچیدگی برگها، سرشاخهها، ترشح عسلک و دودهای شدن برگ و میوه و همچنین ریزش شکوفهها و میوههای تازهتشکیلشده و انتقال بیماریهای ویروسی میشود.
وی تصریح کرد: تراکم پایین این آفت توسط حشرات مفید مانند کفشدوزکها، زنبورها و مگسهای پارازیت و بالتوریهای شکارگر بهصورت طبیعی کنترل شده و نیاز به مبارزه شیمیایی نیست، درصورت مشاهده تراکم بالای شتهها با هماهنگی و مشاوره کارشناسان حفظ نباتات و کلینیکهای گیاهپزشکی با سموم اختصاصی توصیهشده مانند پریمور و کونفیدور با دوز توصیهشده در نسخه گیاهپزشکی بصورت مهپاشی با فشار کم انجام تا موجب ریزش شکوفهها و میوههای تازهتشکیلشده، نشود.
مدیریت شپشک سفید توت
بیکی با اشاره به اینکه شپشک سفید توت یکی از آفات مهم درختان هلو، شلیل، کیوی، گردو، توت و بید است، افزود: تراکم بالای پورههای این آفت با تغذیه از شیره گیاهی، سبب ضعف عمومی درخت، زرد شدن و ریزش برگ و خشکیدگی سرشاخههای آلوده میشود، این آفت ابتدا روی تنه درخت نزدیک سطح خاک مستقر شده که درصورت عدم مبارزه به دلیل چندنسله بودن آفت، پورههای نسل دوم یا نسل سوم روی شاخههای اصلی و سرشاخهها مستقر میشود که در صورت عدم کنترل بهموقع موجب خشکیدگی درخت و علاوهبر خسارتهای یادشده، صادرات میوه بهویژه کیوی را بهشدت تحت تاثیر قرار میدهد.
سرپرست مدیریت حفظ نباتات سارمان جهاد کشاورزی مازندران بیان کرد: درحالحاضر مدیریت آفت در قالب مبارزه تلفیقی شامل مبارزه مکانیکی (پاک کردن تنه و شاخههای اصلی درخت با اسکاچ نرم و حذف سرشاخههای شدیدا” آلوده) و درصورت مشاهده ظهور پورههای آفت از هفته دوم اردیبهشت به بعد ضمن ارائه نمونه و هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیکهای گیاهپزشکی میتوان با حشرهکشهای توصیهشده نظیر دورسبان یا دیازینون ۶۰ درصد روی تنه و شاخههای اصلی درخت سمپاشی کرد.
مدیریت بیماریهای درختان
وی درخصوص بیماری های میوه هستهدار و دانهدار، گفت: مهمترین بیماریهای قارچی، بیماری لبشتری هلو و شلیل، بیماری غربالی، مونیلیا، لکه سیاه سیب و گلابی و سفیدکهاست که با ایجاد علائم مربوط به خود روی برگها منجر به کاهش سطح فتوسنتز و خسارت کمی و کیفی روی محصول میشود.
این مسئول در مورد بیماری شانکر باکتریایی درختان هستهدار، اظهار کرد: علایم بیماری بهصورت لکههای آبسوخته قهوهایرنگ همراه با ترشح صمغ و خشکیدگی از محل ایجاد لکه به سمت نوک شاخهها مشاهده میشود.
وی اظهار کرد: مشاوره و هماهنگی با کارشناسان حفظ نباتات و کلینیکهای گیاهپزشکی برای استفاده یکی از قارچکشهای اختصاصی و مناسب نظیر کاپتان، کولیس، لونا، پاچو تی اف برای بیماریهای قارچی و ترکیبات مسی برای بیماریهای باکتریایی با دوز توصیهشده پس از ریزش گلها و ظهور میوه ضروری است.
بیکی با بیان اینکه به دلیل حساسیت شدید درختان سیاهریشه در فصل رشد به روغن امولسیونشونده، استفاده از ترکیب یادشده در مبارزه بهاره اکیدا ممنوع است، افزود: برای پیشگیری از هرگونه تاثیر سوء احتمالی سمپاشیها روی حشرات گردهافشان بهویژه زنبورعسل، هماهنگی با زنبورداران منطقه برای جابجایی کندوها و رعایت نکات ایمنی ضروری است.
وی به باغداران توصیه کرد از اختلاط سموم مورد مصرف با کودهای شیمیایی در سمپاشیها خودداری و برای کسب اطلاعات و راهنماییهای بیشتر به کارشناسان حفظ نباتات مستقر در مراکز، مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها و کلینیکهای گیاهپزشکی مراجعه و به اطلاعات هواشناسی برای اطمینان از عدم بارندگی به مدت حداقل ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از سمپاشی توجه کنند.





