حدود ۱۵ درصد باغ‌های کرمان به آفت مگس میوه مدیترانه‌ای آلوده است
حدود ۱۵ درصد باغ‌های کرمان به آفت مگس میوه مدیترانه‌ای آلوده است
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: آفت مگس میوه مدیترانه‌ای، یکی از خطرناک‌ترین آفات کشاورزی جهان است که به بیش از ۳۵۰ گونه گیاهی حمله می‌کند. طبق برآوردها، تاکنون حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از باغ‌های استان کرمان به این آفت آلوده شده‌ است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: آفت مگس میوه مدیترانه‌ای، یکی از خطرناک‌ترین آفات کشاورزی جهان است که به بیش از ۳۵۰ گونه گیاهی حمله می‌کند. طبق برآوردها، تاکنون حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از باغ‌های استان کرمان به این آفت آلوده شده‌ است.

فاطمه منگلی روز گذشته پنجشنبه گفت: مگس میوه مدیترانه‌ای باعث لهیدگی، پوسیدگی و ریزش شدید میوه‌ها می‌شود و در صورت عدم کنترل، قادر است تا ۱۰۰ درصد محصول یک باغ را از بین ببرد. به همین دلیل بروز این آفت، مسیر تولید کشاورزان را بیش از پیش با چالش مواجه کرده است.

وی با اشاره به اینکه مگس مدیترانه‌ای تهدیدی جدی برای امنیت غذایی محسوب می‌شود، اظهار داشت: ردیابی این آفت در استان از طریق نصب تله‌های فرمونی (تری‌مدلور) و تغذیه‌ای (قرص سراتینکس) انجام می‌شود. مشخصات دقیق باغ ها شامل موقعیت مکانی، رقم درخت، سطح زیر کشت و تعداد درختان نیز ثبت می شود.
منگلی ادامه داد: به‌منظور آموزش و آگاهی‌بخشی به باغداران، اقداماتی نظیر آموزش های انفرادی و گروهی، ارسال اطلاعیه، توزیع بروشور، نصب بنر، و تولید محتوای آموزشی در فضای مجازی صورت گرفته است. از کشاورزان درخواست شده است که با برداشت به‌موقع میوه‌ها و جمع‌آوری و امحاء میوه‌های آلوده، در کنترل آفت مشارکت کنند.

وی توضیح داد: با آغاز تغییر رنگ میوه‌ها به سمت رسیدگی، این آفت جذب میوه شده و پس از تخم‌گذاری در پوست و گوشت میوه لاروهای کرمی‌شکل از تخم خارج و وارد میوه شده و موجب گندیدگی و ریزش میوه می‌شوند.
مدیر حفظ نباتات استان کرمان با بیان اینکه هر مگس ماده می‌تواند در طول عمر خود تا ۸۰۰ تخم بگذارد و با توجه به تعداد زیاد نسل‌های این آفت در سال، جمعیت آن به‌سرعت افزایش یافته و در صورت عدم کنترل، می‌تواند به تعداد زیادی از میوه‌ها خسارت وارد کند.

وی افزود: کارشناسان حفظ نباتات با نصب و پایش تله ها در باغ‌های پایلوت الگویی، زمان و نحوه مناسب مبارزه را تعیین و هشدارهای لازم را برای کشاورزان صادر می‌کنند.

منگلی گفت: بر اساس تعداد مگس‌های به‌دام‌افتاده در تله‌ها، سطح آلودگی و روش مناسب مبارزه با آفت تعیین می‌شود. با توجه به محدودیت در استفاده از سموم شیمیایی علیه این آفت، راهکار مؤثر استفاده از روش‌های کنترل تلفیقی است.
وی خاطرنشان کرد: حدود ۲۶ هزار هکتار از باغ‌های استان مستعد آلودگی به این آفت هستند. باغ‌هایی که در سال گذشته اقداماتی مانند شخم زمستانه، یخ‌آب، جمع‌آوری و دفن میوه‌های آلوده، برداشت به‌موقع، و دفن میوه‌های آلوده در عمق ۵۰ سانتی‌متری خاک را به‌درستی انجام داده‌اند، کمتر در معرض خطر هستند؛ بااین‌حال، احتمال آلودگی همچنان در تمام این باغ‌ها وجود دارد.

منگلی از برگزاری هشت مانور مبارزه با مگس میوه مدیترانه‌ای در استان خبر داد و گفت: سرمای شدید زمستان گذشته موجب کاهش جمعیت این آفت شده، اما در باغ‌هایی که سال گذشته اقدامات کنترلی به‌خوبی اجرا نشده، همچنان احتمال شیوع وجود دارد.

مدیر حفظ نباتات استان کرمان افزود: تاکنون میزان تراکم این آفت در اغلب باغ‌های کرمان در سطح کم است، اما در برخی باغ‌های مناطق رابر، بافت، گلباف، شهداد و دهبکری آلودگی در سطح متوسط گزارش شده است.
او بر اهمیت ارتباط مستمر باغداران با کارشناسان حفظ نباتات تأکید کرد و ادامه داد:
دامنه میزبانی وسیع، توانایی بالای سازگاری با شرایط اقلیمی مختلف و تعداد نسل‌های متغیر این آفت در سال، تهدیدی جدی برای امنیت محصولات باغی استان محسوب می‌شود.

وی با اشاره به نخستین مشاهده این آفت در استان در سال ۱۳۹۷، اظهار داشت: مگس مدیترانه‌ای ابتدا در مناطقی مانند گلباف و ماهان گزارش شد و اکنون در سایر مناطق نیز تحت ردیابی قرار دارد.
منگلی از کشاورزان خواست از وارد کردن میوه‌های مشکوک یا آلوده به باغ خودداری کرده و میوه های آلوده را پیش از رسیدن کامل برداشت کرده و بطور اصولی امحا یا در عمق حداقل ۵۰ سانتی متری خاک دفن کنند.

وی توصیه کرد: میوه‌هایی که توانایی رسیدن پس از برداشت را دارند کمی زودتر از معمول برداشت کنند.
منگلی خاطر نشان کرد: از آنجا که شفیره این آفت در عمق سه تا پنج سانتی‌متری خاک زمستان‌گذرانی می‌کند، اجرای شخم زمستانه به‌عنوان یکی از اقدامات مؤثر توصیه می‌شود.

مدیر حفظ نباتات تاکید کرد که کشاورزان در فصل بهار و کمی قبل از شروع تغییر رنگ میوه، با استفاده از تله‌های فرمونی به ردیابی آفت بپردازند و در صورت مشاهده با مشورت کارشناسان حفظ نباتات، روش کنترل مناسب را انتخاب کنند.